Facebook Watervrienden Valkenswaard
Wedstrijdploeg

 

Trainingen

De trainers helpen de zwemmers hun eigen prestaties te verbeteren, want daar is het om te doen. Telkens weer je eigen lat een stukje hoger leggen. We doen dit op een leuke gedisciplineerde manier. Daarnaast worden de trainers regelmatig bijgestaan door enkele ‘hulpouders’. Dankzij de fantastische inzet van deze mensen kunnen we onze ploeg draaiende houden. Saamhorigheid in de groep staat op een hoog plan, en wij vinden het iedere keer dan ook geweldig om te zien dat de ‘oudere’ zwemmers zich inzetten voor de ‘kleintjes’. Aan het begin van het zwemseizoen (september) wordt er een trainingsschema in elkaar gezet waarbij het gehele jaar door de diverse aspecten van het wedstrijdzwemmen aan de orde komen. Denk hierbij aan de schoolslag, de borstcrawl, de rugcrawl, de vlinderslag, de start, het keerpunt, overname bij estafette en de finish. In de eerste zwembaan (voor de allerkleinsten) wordt de nadruk voornamelijk gelegd op de beheersing van de techniek. In de tweede zwembaan verschuift de nadruk enigszins en wordt er ook getraind op conditie. In de volgende banen wordt voornamelijk gewerkt aan de conditie en verfijning van de techniek (keerpunten, starten, finishen, etc.).

De trainingen zijn twee keer per week en vinden plaats op de volgende tijden:
Woensdag van 18.00 – 19.00 uur
Zaterdag van 10.00 – 11.00 uur


Wedstrijden

We doen ieder jaar mee aan ongeveer 9 of 10 wedstrijden. Waarvan 6 in de Zuid competitie met Eindhoven, Helmond, Deurne, Geleen en Tilburg en Born.

Sinds 2012 nemen we ook deel aan de landelijke competitie. Hierin zwemmen we 3 wedstrijden. Verder organiseren we elk jaar de clubkampioenschappen, waaraan natuurlijk de hele wedstrijdploeg deelneemt maar ook veel andere leden.

We verwachten dat alle leden van de ploeg aanwezig zijn bij de wedstrijden. Op wedstrijden worden individuele nummers gezwommen en estafettes. De resultaten tellen mee in ploegverband, zodat we met het hele team een eindplaats halen. Het meegaan van alle leden is daarom extra van belang. De wedstrijdploeg van de Watervrienden Valkenswaard is een gezelligheidsploeg, maar op de eerste plaats komt wel dat wij een wedstrijdploeg zijn. Lid zijn van een wedstrijdploeg is niet iets vrijblijvends. Van alle zwemmers en zwemsters die lid zijn van de wedstrijdploeg verwachten wij dan ook dat zij altijd meegaan naar de wedstrijden. De data voor deze wedstrijden worden in het begin van het seizoen bekend gemaakt, zodat iedereen hier rekening mee kan houden. Op onze wedstrijden worden de individuele resultaten als punten bij de vereniging geteld, zodat het niet deelnemen aan een serie ons uiteindelijk punten kost in de totaalscore.

Om uniformiteit uit te stralen tijdens de wedstrijden hebben alle leden van de wedstrijdploeg een eigen clubshirt. Als een nieuw lid besluit definitief deel te willen nemen aan de wedstrijdploeg, wordt verwacht dat hij of zij dit clubshirt aan zal schaffen. Activiteiten De wedstrijdploeg is een team waarin trainers en zwemmers proberen om op een zo ontspannen en leuke wijze toch een goede prestatie neer te zetten. Om deze teamgeest zo optimaal mogelijk te houden worden er jaarlijks één of twee activiteiten georganiseerd waarbij teambuilding het uitgangspunt is. Eénmaal per jaar wordt er voor de wedstrijdploeg een kamp georganiseerd van vrijdagavond tot zondagmiddag. Andere dingen die we georganiseerd hebben zijn; supriseavond, bowlingavond, nachtelijke speurtocht, naar een tropisch zwembad, etc.

Deze activiteiten worden bekostigd vanuit de ‘kwartjespot’. De ‘kwartjespot’ is vroeger begonnen door het betalen van een ‘kwartje’ per verbroken clubrecord door alle zwemmers en trainers. Tegenwoordig betalen we € 0,15 per record. Verder wordt de ‘kwartjespot’ aangevuld met 50% van het reisgeld dat bestemd is voor ouders die onze zwemmers wegbrengen naar de uit-wedstrijden, en daarvoor de vergoeding van € 7,50 niet willen hebben. (De andere 50% wordt besteed aan het inhuren van een bus voor een ‘verre’ wedstrijd).

Doel van de kwartjespot is kinderen te motiveren om zichzelf te verbeteren en andere aan te moedigen zichzelf te verbeteren én om te zorgen voor groepsbinding, iets wat wij als Watervrienden een heel belangrijk onderdeel van de ploeg vinden!

 

Trainers:
Jeroen Hendrikx (ploegleider)
Arno Borgers
Henrie Geurts
Christel Goossens
Ilse van Gorp
Sara Hanusch
Marga van Ool
Shenna van OolUitleg opstelling van zwemmers:

Alle zwemmers worden volgens de NCS–reglementen ingedeeld in de volgende categorieën:
A =           8 -  9 jaar          
B =          10 - 11 jaar
C =          12 – 13 jaar
D =          14 – 15 jaar        
E =          16 – 17 jaar
F =          18 jaar en ouder
In het jaar dat de zwemmer een leeftijd bereikt gerekend van 1 januari tot en met 31 december behoord deze tot één van de bovenstaande categorieën.

 

Wedstrijdploeg

De wedstrijdploeg van de Watervrienden is een recreatieve wedstrijdploeg. De gezelligheid binnen de ploeg is net als in de rest van de vereniging een belangrijke factor. Het is een hechte groep van ongeveer 50 leden, die elke week met veel plezier zwemmen. Er wordt hard getraind om de eigen grenzen te verleggen. Regelmatig worden dan ook persoonlijke records verbroken. Maar ook clubrecords worden nog regelmatig verbeterd. Iedereen met diploma C kan lid worden van de wedstrijdploeg. Als je diploma B hebt maar nog geen C, willen we graag eerst kijken of je voldoende goed kunt zwemmen om lid te worden. Je kunt dan vier keer  op proef mee komen trainen. Dat kan ook als je diploma C hebt en nog niet zeker weet of je bij de wedstrijdploeg wil komen.

Inschrijven Contributie