Facebook Watervrienden Valkenswaard

Leren zwemmen

Hoe lang duurt het behalen van diploma A?

Vraag nummer 1 bij veel ouders die zich oriënteren op de mogelijkheden tot zwemlessen in de regio. En begrijpelijk...
Echter, voor ons is deze vraag een iets minder op de voorgrond staande. Wij hebben tot doel onze lessen op een plezierige en ontspannen manier te verzorgen en daarbij gaan we uit van het drijfvermogen en de sensomotorische ontwikkeling van het kind. Ieder kind heeft zijn of haar eigen tijd nodig en het gemiddelde kind bestaat niet. 
Groot voordeel van onze manier van aanleren is dat het kind op een duurzame en plezierige manier leert zwemmen, wat de zwemveiligheid en het zwemplezier in een later stadium ten goede komt. Een nadeel is echter dat het gemiddeld genomen langer duurt (vergeleken met commerciële zwemscholen) voordat kinderen het A-diploma behalen. 

Factoren die van invloed zijn op de snelheid van het traject tot het A-diploma:

  • Aanwezigheid: Een kind dat regelmatig een zwemles mist, vergeet hierdoor aangeleerde technieken, waardoor deze steeds opnieuw moeten worden geleerd. Hierdoor duurt het automatiseren van de slagen langer. Het is daarom van belang zo veel mogelijk bij de lessen aanwezig te zijn.
  • Angst: Een kind dat niet watervreesvrij is, krijgt bij ons veel aandacht om de angst weg te nemen. Echter, dit lukt niet in een paar weken. Het is daarom aan te raden om al vóór de start met de zwemlessen regelmatig met uw kind te gaan zwemmen. Zo is het kind alvast gewend aan het water en kan er sneller worden begonnen met het leren zwemmen.
  • Motivatie: Een gemotiveerd kind leert sneller.
  • Concentratie: Een kind dat zich goed kan concentreren op de opdrachten, zal deze zich sneller eigen kunnen maken. Kinderen met concentratieproblemen hebben over het algemeen veel plezier tijdens de zwemles, maar zullen gemiddeld iets meer tijd nodig hebben (en dat is niet erg).
  • Motorische ontwikkeling: Ieder kind is uniek in zijn of haar ontwikkeling. De mate van motorische ontwikkeling bepaalt de snelheid waarmee kinderen zich een techniek eigen kunnen maken. Over het algemeen zal een ouder kind motorisch al verder zijn in de ontwikkeling en zodoende sneller het traject doorlopen.
  • Leeftijd: De ideale leeftijd om te starten met leren zwemmen is 5of 6 jaar. Kinderen van deze leeftijd zijn veelal voldoende motorisch ontwikkeld en in staat om de gegeven aanwijzingen tijdens de zwemlessen om te zetten in aanpassingen/correcties op de zwemslag. Dit betekent echter niet dat kinderen van 4 jaar niet kunnen leren zwemmen, maar gemiddeld is voor jonge kinderen wel meer tijd nodig.

Het landelijke gemiddelde tot het behalen van het A-diploma is circa 50 klokuren. Bij onze vereniging moet gerekend worden op minimaal anderhalf jaar.

Is het mogelijk om meerdere keren per week zwemles te volgen?
Nee, helaas kunnen wij deze mogelijkheid, in verband met capaciteitsproblemen, niet meer aanbieden. Mocht het zijn dat dit organisatorisch weer mogelijk is zullen we dit zeker weer gaan doen.
Na het behalen van het B-diploma is er wel een mogelijkheid om aan te sluiten bij de wedstrijdploeg zodat er meerdere keren per week gezwommen kan worden.

Vanaf welke leeftijd kan worden gestart met de zwemlessen?
De minimale leeftijd waarop wij kinderen laten starten met de zwemlessen is 4½ jaar. Wij adviseren echter een minimale leeftijd van 5 jaar om te starten met de zwemlessen.

Geven jullie privézwemlessen?
Nee, wij geven geen privézwemlessen.
Onze zwemlessen bij het aanleren van de zwemslagen zijn in kleine groepjes (we streven naar maximaal 8 leerlingen per instructeur). Indien blijkt dat het kind extra aandacht nodig heeft zullen we zeker niet nalaten om dit te geven.

Ik ben een volwassene en wil leren zwemmen. Kan ik bij jullie terecht?
Jazeker! Op maandagavond van 22.15 tot 23.00 uur geven wij zwemles aan volwassenen. Aanmelden voor de volwassenenzwemles kan via ons inschrijfformulier.

Waar kan ik meer informatie vinden over de nationale zwemdiploma’s?
Voor ouders is er een speciale site ontwikkeld door de Nationale Raad Zwemveiligheid: www.allesoverzwemles.nl
Op deze website is veel informatie te vinden over de nationale zwemdiploma's.